divendres, 16 de maig del 2014

Carta del Marques de Vauban a Losvois

En aquests moments afloren per tot arreu les critiques al sector de la construcció i especialment els relacionats amb el malbaratament en les obres públiques i la seva administració. 

Sembla com si durant l'última dècada s'hagués actuat al nostre país d'una manera punyent i sense escrúpols. 

Doncs bé, en aquest sentit és bo recordar com a França, fa poc més de 300 anys l'Enginyer Militar i Marsical de França Sébastien Le Prestre, Marquès de Vauban (1633-1707), va escriure la següent carta a Losvois, Ministre de la Guerra de Lluís XIV (1641-1691) (Belle - Isle en Meer, 17 de juliol 1683). 

" Senyor: Hi ha alguns treballs en els últims anys que no han acabat i que no s'acabaran, i tot això Senyor, per la confusió que causen les freqüents rebaixes que es fan en les seves obres, el que no serveix més que per atreure com a contractistes als miserables, murris o ignorants, i espantar aquells que són capaços de conduir a una empresa. 

Jo dic més, i és que ells retarden i encareixen considerablement les obres perquè aquestes 'rebaixes' i 'economies' tan buscades són imaginàries i el que un contractista que perd fa el mateix que un nàufrag que s'ofega, agafar-se a tot el que pot: i agafar-se a tot, en ofici de contractista, és no pagar als subministradors, donar salaris baixos, tenir pitjors obrers, enganyar sobre totes les coses i sempre demanar misericòrdia contra això i allò. 

I d'aquí bastant, Senyor, per fer-li veure la impercepció d'aquesta conducta, abandónila doncs, i restableixi la bona fe: encarregar les obres a un contractista que compleixi amb el seu deure serà sempre la solució més barata que podeu trobar."

Sébastien Le Prestre, Marqués de Vauban (1633-1707)

(L'autor d'aquest Bloc recopila documents referents a anècdotes, informes, articles de fets històrics, relacionats amb l'exercici de la funció pericial, accidents, defectes estructurals, etc ... motiu pel qual agrairia a qualsevol que tingui coneixement d'algun document o fet similar al descrit, els pugui notificar a l'email de l'autor que es troba en el perfil d'aquest bloc).