divendres, 14 de febrer del 2014

La carbonatació del Formigó

Que és la carbonatació del formigó? 

La carbonatació del formigó és un fenomen de reacció química que es produeix en determinats components del formigó, provinents de la hidratació del ciment i que pot perjudicar greument els morters o formigons reforçats amb armadures.

Com es produeix? 

Els formigons es formen a partir de la barreja d'àrids, sorra, ciment i aigua. 

Amb la barreja d'aquests components es produeix la hidratació del ciment, formant-se, entre d'altres, quantitats importants d'hidròxid càlcic Ca (OH) 2, també coneguda com portlandita, que atorga al conjunt un caràcter d'alcalinitat eminentment bàsic que oscil·la entre 12 i 13 , en valors de pH. 

Amb el pas del temps el CO2 de l'atmosfera passa a través dels porus més superficials del morter o formigó, combinant-se amb els compostos químics del morter o del formigó, principalment amb l'hidròxid càlcic, arribant a formar carbonats càlcics que segueixen la coneguda reacció d'adormiment de la calç aèria o d'altres anàlogues característiques i menys importants. 

REACCIÓ CARBONATACIÓ 
Hidròxid càlcic -------- es forma ------- Carbonat càlcic 
Ca (OH) 2 + CO2 ------------------------------ CO3 Ca + H2O 

La transformació progressiva dels hidròxids calcis en carbonats càlcics provoca el descens de l'alcalinitat de caràcter bàsic fins a valors de pH de 8 a 9 o fins i tot de menors, fent que desaparegui la protecció química que suposa el pH bàsic (12-13) i de aquesta manera s'afavoreix l'entrada de l'aigua a través dels porus del morter o formigó, afavorint d'aquesta manera la corrosió de l'armadura sent aquest el problema més per judicial d'aquesta patologia. 
Gràfic núm.1.- Imatge extreta del Manual de diagnosi i intervenció en forjats unidireccionals de formigó i ceràmics, editat pel Col · legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona. 

Com se sap si el formigó que recobreix l'armadura aquesta carbonatat o no? 

Per comprovar el grau de carbonatació en un formigó que recobreix l'armadura d'un element constructiu s'ha de fer una cala en el formigó fins a deixar l'armadura vista i s'aplica una dissolució de fenolftaleïna a l'1% en alcohol etílic. 



Transcorreguts uns minuts s'observa si el color del formigó ha virat de color o no. 

Si el formigó que recobreix l'armadura es torna de color vermell-morat, vol dir que el formigó no està carbonatat i per tant l'armadura disposa de protecció. 

Per contra si el formigó no canvia de color vol dir que el formigó aquesta carbonatat i per tant el formigó no protegeix suficientment l'armadura, podent presentar corrosions de l'armadura en presència d'humitat.