divendres, 17 de gener del 2014

La auditoria energètica en l'edificació

L'energia representa en l'actualitat una influència important per a tots els sectors d'activitat ja que el seu òptim i racional consum és sinònim de benefici, qualitat de vida i desenvolupament.
La importància de les accions d'estalvi i eficiència energètica al nostre país, es manifesten en la necessitat de reduir la factura energètica, disminuir la dependència energètica de l'exterior i reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle per tal de complir amb els compromisos adquirits amb la ratificació del protocol de Kyoto.
És per això que el consum eficient de l'energia és avui dia una necessitat real per a qualsevol organització empresarial o institució pública.
Per aconseguir un consum eficient de l'energia en els edificis, cal conèixer les dades de la situació energètica real en què es troba i comparar-la amb les dades d'altres edificis del seu sector. 
Com a punt de partida per a qualsevol actuació dins d'aquest àmbit, és fonamental realitzar una auditoria energètica.

Què és una auditoria? 

Una auditoria energètica és un procés mitjançant el qual s'obté una valoració de l'estat energètic actual i una avaluació tècnica i econòmica de les mesures aplicables per disminuir el consum i costos energètics. 
Les auditories es poden realitzar sobre qualsevol element que consumeixi energia com són: els edificis, el enllumenats públic, els vehicles de transport, etc ... 
Durant anys les auditories energètiques s'han realitzat de forma diferent, segons els sectors, les empreses i els països, motiu pel qual no era possible la comparació dels resultats. 
Actualment hi ha normes generalistes internacionals sobre auditories energètiques tant ISO (família 31 totes les parts) com IEC (família 60027 totes les parts) i normes específiques en àmbits concrets com edificis, indústria, transport. 
A Espanya l'IDAE i les diferents agències de l'Energia de les Comunitats Autonomes han publicat multitud de guies per a la realització d'auditories energètiques de diferents abast, normalment amb alguns nexes en comú. 
Des de l'any 2009 disposem a l'Estat Espanyol de la Norma UNE 216501:2009, per a la realització d'auditories energètiques. Aquesta norma a servit per normalitzar la realització d'aquesta activitat al nostre país. 
La norma UNE 216501: 2009 defineix l'auditoria energètica de la següent manera: 
Procés sistemàtic, independent i documentat per obtenir evidències i la seva avaluació objectiva en una organització o part d'ella amb l'objectiu final de: 
        - Obtenir un coneixement fiable del consum energètic i el seu cost associat 
         -  Identificar i caracteritzar els factors que afecten el consum d'energia 
        - Detectar i avaluar les diferents oportunitats d'estalvi i diversificació d'energia i la seva repercussió en cost energètic i de manteniment, així com altres beneficis i costos associats. 
A finals de l'any 2009, el CEN (Comitè Europeu de Normalització), va formar un grup de treball per desenvolupar una norma comuna per a la Unió Europea sobre auditories energètiques que encara no ha estat aprovada. 

Tipus d'auditories energètiques en l'edificació 

Encara que sempre es parli d'auditoria energètica, hi ha tres tipus bàsics d'intervenció: 
  • Diagnòstic energètic 
  • Auditoria energètica 
  • Auditoria energètica ESE 

Diagnòstic energètic 

El diagnòstic energètic és un estudi previ bàsic. Aquest tipus d'intervenció és el que realitza habitualment el professional energètic amb més experiència de l'empresa, mitjançant una simple inspecció visual i reconeixement a l'edifici, essent en molts casos un treball molt relacionat amb l'àmbit comercial, ja que en aquest estudi previ s'estableix si hi ha possibilitats a l'edifici de millora que facin viable l'encàrrec d'una auditoria energètica, essent l'objectiu principal del diagnòstic previ el de verificar la conveniència o no de fer una auditoria energètica, el seu abast i aprofundiment. 

El diagnòstic es compon de les següents fases: 
  • Fer una visita a l'edifici i les seves instal·lacions. 
  • Identificar els principals consumidors energètics. 
  • Analitzar si s'estan utilitzant les millors tecnologies. 
  • Fer una breu avaluació energètica i econòmica basant-se en les factures de compra de l'energia i en la producció. 
  • Registre dels principals hàbits d'ús dels diferents usuaris de l'edifici. 
  • Detectar si els consums mitjans d'energia i els preus mitjans de compra d'energia es troben en un rang raonable mitjançant una avaluació comparativa (benchmarking). 
  • Donar unes primeres recomanacions d'estalvi sense càlculs detallats d'estalvi o inversió. 
  • Proposar si cal solucions tècniques que empren energies renovables. 
  • Fer un diagnòstic en què es dictamini l'estat energètic del centre i definir si cal fer una auditoria energètica 

Auditoria energètica 

L'auditoria és una anàlisi més profund i complet que un diagnòstic, essent la diferència principal, que en una auditoria energètica es realitza una campanya de presa de mesures mitjançant la instal·lació d'equips de mesurament i diagnosi de l'edifici. En una auditoria energètica també es realitza una valoració econòmica de les mesures de manera més rigorosa que en un diagnòstic, 

L'auditoria energètica es compon de les següents fases: 
  • Fer varies visites a l'edifici i les seves instal·lacions. 
  • Avaluació dels equips mitjançant la realització d'un inventari detallat dels equips consumidors d'energia. 
  • Analitzar si s'estan utilitzant les millors tecnologies. 
  • Fer una anàlisi de consums basant-se en les factures de compra de l'energia d'un mínim de 12 mesos. 
  • Registre i avaluació dels hàbits d'ús dels diferents usuaris de l'edifici. 
  • Realització de mesuraments in situ dels diferents paràmetres d'interès mitjançant equips de mesura. 
  • Detectar si els consums mitjans d'energia i els preus mitjans de compra d'energia es troben en un rang raonable mitjançant una avaluació comparativa (benchmarking). 
  • Anàlisi de les variacions estacionals en el consum energètic. 
  • Establiment del balanç energètic de l'edifici 
  • Realització de l'optimització tarifaria del contracte elèctric 
  • Donar unes recomanacions d'estalvi amb càlculs detallats d'estalvi o inversió. 
  • Proposar mitjançant un estudi detallat les propostes de millora energètica 
  • Anàlisi de viabilitat econòmica 
  • Proposar solucions tècniques que empren energies renovables. 
  • Realitzar propostes de sistemes de tele-gestió i automatització 



Auditoria energètica ESE 

L'auditoria energètica d'Empreses de Servei Energètics -ESE-, és una auditoria energètica que detalla el càlcul de les inversions a realitzar de forma molt mes precisa ja que aquesta empresa és la que s'encarrega de dissenyar i executar les obres de millora, finançant el seu servei amb els estalvis econòmics aconseguits.

Quin és el cost econòmic d'una auditoria energètica?

Les auditories energètiques han d'estar realitzades per auditors energètics especialitzats i certificats professionalment per a realitzar aquesta tasca. A l'empresa OCTAU SL tots els auditors estan certificats per l'Associació Espanyola per a la Qualitat (AEC).
El cost econòmic de l'auditoria energètica varia en funció del tipus d'auditoria que es vol realitzar i del tipus d'edifici,  especialmente degut a la complexitat dels sistemes i el tipus d'instal·lacions que incorpori l'edifici.
En tot cas és convenient saber que més del 90% de les auditories que es realitzen en el sector empresarial aconsegueixen, a mig termini, estalvis energètics (i econòmics) superiors al cost de la mateixa una vegada implementades de forma adequada les millores i accions proposades després de l'estudi.