divendres, 31 de maig del 2013

Preguntes y respostes sobre la certificació d'eficiència energètica

Què és la certificació energètica?

La certificació energètica dels edificis és una exigència derivada d’una normativa europea que s’ha transposat a l’ordenament jurídic espanyol per la qual s’obliga a que els venedors i arrendadors facilitin un certificat d'eficiència energètica, als compradors o llogaters dels edificis.Es tracta d'un certificat pel qual es verifiquen les característiques energètiques, obtenint així una qualificació energètica de la finca que es visualitza en una etiqueta d’eficiència energètica.

Qui emet l’etiqueta d’eficiència energètica?

Aquesta etiqueta la concedeix l’administració autonòmica competent, prèvia emissió del certificat energètic per part d’un tècnic especialitzat. 

Quin cost té la certificació energètica?

El cost de la certificació energètica pot variar en funció de diversos factors, per això cal sempre sol·licitar un pressupost. 

Quina validesa té l’etiqueta d’eficiència energètica?

L’etiqueta d’eficiència energètica té una validesa de 10 anys. Es pot sol·licitar en qualsevol moment, una modificació de l’etiqueta de tot l’edifici o d’una part de l’edifici  per a millorar la classificació, sempre que s’hagin realitzat obres de renovació i/o rehabilitació energètica que justifiquin la modificació de la seva classificació. Sempre que es vulgui realitzar la modificació de la classificació energètica cal emetre un nou certificat energètic.

Què aporta el certificat energètic?

El certificat energètic permet determinar la qualitat de l'habitatge des d'un punt de vista d'estalvi energètic. L'etiqueta energètica classifica els edificis des de la A (Favorable) a la G (Desfavorable). Un certificat permet detectar on es produeixen les despeses innecessàries: manca d’aïllaments, vidres, instal·lacions, etc, establint propostes per augmentar la qualitat energètica de la finca.

És obligatòria l’etiqueta d’eficiència energètica?

Sí. El RD 235/2013 de 5 abril, exigeix al propietari d'un edifici, habitatge o local que hagi de ser venut o arrendat, que disposi de l’etiqueta d’eficiència energètica. També és exigible als edificis de nova construcció. A més, l'etiqueta d'eficiència energètica ha de figurar en tota oferta, promoció i publicitat dirigida a la venda o lloguer de l'habitatge o local. Les immobiliàries hauran d'exhibir l'etiqueta d’eficiència energètica en els seus anuncis, tal i com es fa en la venta dels aparells electrodomèstics, essent un reclam de diferenciació en la intermediació immobiliària.

Hi pot haver sancions si no es disposa del certificat?

No tenir l’etiqueta implica una infracció en matèria de consumidors i usuaris, així com una infracció en matèria de certificació d'eficiència energètica. Les sancions poden ser de fins a 600.000 euros, en funció de la seva gravetat. L'etiqueta d’eficiència energètica s'ha d'incorporar a tota oferta, promoció i publicitat dirigida a la venda o lloguer i es podria sancionar als propietaris o immobiliàries.

El certificat és de l’edifici o de l’habitatge?

Pot disposar del certificat l’edifici, l’habitatge o el local. En el cas que l’edifici disposi de l’etiqueta d’eficiència energètica, aquesta  es administrada per la comunitat de propietaris, la qual emet copies cada cop que en faci falta. Igualment, qualsevol  propietari pot sol·licitar el certificat d’eficiència energètica, en cas  que consideri que el seu habitatge té una millor classificació energètica.

Poden exigir els llogaters l’etiqueta d’eficiència energètica als propietaris?

Si. Si l'habitatge no està exempt del seu compliment, el propietari té l'obligació de tenir aquest certificat i facilitar-li la fotocopia al llogater. Qualsevol persona o associació de consumidors pot denunciar aquest incompliment.

S'han de certificar també els locals comercials?

Sí. El Reial Decret no distingeix entre habitatges i locals comercials. Només s'exceptuen els edificis industrials i els locals que tinguin menys de 50 metres quadrats o que es lloguin per menys de 4 mesos.