divendres, 29 de juny del 2012

Les peces d'entrebigat de poliestirè expandit -EPS-. Avantatges i inconvenients

El poliestirè expandit, al qual s’anomena de forma abreviada “EPS”, acrònim de l’anglès “expanded polystyrene” és un material força conegut pels agents de l'edificació, a causa de les diferents funcions que realitza, especialment en el camp termohigromètric com a material d'aïllament tèrmic.  També es un material molt utilitzat en l'embalatge d’aparells electrònics i productes d’alimentació (fruita i verdures), degut al seu reduït pes i a la seva capacitat d’amortiment dels cops. No obstant no es tan coneguda l’aplicació del poliestirè expandit “EPS”, com a peça d’entrebigat,  en el camp de l'alleugeriment dels sostres de les estructures de l’edificació, degut a la forta implantació que tenen en el nostre país els revoltons ceràmics i els blocs d’alleugeriment de formigó.
El poliestirè expandit utilitzat com a peça d’entrebigat en sostres unidireccionals o bloc perdut en sostres bidireccionals (reticulars), contribueix a modelar la secció resistent d’un sostre, però d’una forma més lleugera que ho fan els revoltons ceràmics i els blocs d’alleugeriment de formigó i això té les seves avantatges com es pot veure en aquest article en el que es descriu de forma resumida els aspectes a tenir en compte,  així com els seus inconvenients i per tant tractant amb un esperit crític la utilització del poliestirè expandit (EPS), com a peça d'alleugeriment de sostres unidireccionals i bidireccionals de formigó armat utilitzats en el sector de l’edificació

Entenem per alleugeriment el fer una cosa més liviana o menys pesada, traient-li pes o carrega i que en el cas concret de les estructures es basa en reduir el seu pes propi. El pes propi d’un edifici representa aproximadament el 50% de la seva càrrega total i que en les estructures més pesants el pes propi supera àmpliament el 50% de la carrega total.

En general poden ser diversos els llocs d’una estructura que pot esser alleugerida, no obstant, i obviant la fonamentació, el lloc de les estructures porticades utilitzades en l’edificació, on es més necessari l’alleugeriment, és en la seva part horitzontal, que es la part de l’estructura que té la missió de cobrir els espais i que en el cas de l’edificació son els sostres i les cobertes.

Al llarg de la historia l’home ha buscat sempre d’alleugerir les edificacions. Els primer homínids ja utilitzaven com a habitat, refugis lignis, coberts amb pells, que desmuntaven i traslladaven d’un lloc a un altre. Des d’aquetes primeres edificacions fins als nostres dies, l’home  ha necessitat sempre de construccions livianes. En les parts més septentrionals del planeta l’home ha utilitzat la fusta com a material constructiu per als seus edificis mentre que en la resta l’home va usar una construcció més massiva en la que s’utilitzava la pedra, la ceràmica i la tapia.
Tant en una com en altra tradició constructiva l’home ha buscat i necessitat sempre d’alleugerir els elements constructius i l’estructura que els forma. Això ha vingut donat per les necessitats de l’home de bastir edificis on era necessari cobrir llums cada cop més importants i aixecar edificis més i més alts. Aquest fet ha portat sempre a l’home a buscar solucions constructives enginyoses i materials constructius livians que els permetessin d’aixecar  edificis més i més imponents. Clars exemples, d’aquest fet son les catedrals gòtiques o les voltes alleugerides de les quals trobem el brillant exemple que representa el Panteó de Roma que va fer construir Marc Agripa en el 27 aC cobert amb una volta de 43,30 m. de diàmetre interior, alleugerida amb fornícules interiors i formada amb una argamassa de pedra tosca i escòria volcànica.

Les estructures s’alleugereixen bàsicament per tres motius;.
  1. Per un motiu tècnic basat en la necessitat de poder cobrir una mateixa superfície utilitzant una menor quantitat de massa. Aquest fet aporta més llibertat de disseny en la ubicació de pilars, un menor de grau d’esforços en els elements estructurals més sol·licitats i una menor deformació dels sostres.
  2. Per un motiu econòmic com a conseqüència de que al alleugerir les estructures es redueix el consum dels materials amb un cost econòmic major com és l’acer, tot mantenint les condicions funcionals, estètiques i de seguretat necessàries. Aquest factor és important com més superfície s’ha de cobrir i més important son les llums a cobrir essent poc rellevant en estructures molt petites.
  3. Per un motiu mediambiental degut a que al alleugerir estructures s’aconsegueix reduir la producció de CO2 necessaris per a formar els materials que més s’utilitzen en la construcció d’estructures com es l’acer.
Les formes d'alleugerir els sostres utilitzats en l’edificació són bàsicament tres:
  1. Reduir les densitats dels materials que formen part dels elements constructius  l'edifici.
  2. Aprofitar les característiques tensionals dels materials compostos (formigó pretensat o postensat).
  3. Optimitzar el disseny arquitectònic.
En aquest article ens centrarem en la primera de les possibilitats i concretament en la reducció de la densitat del pes propi dels sostre de l’estructura més utilitzats en el sector de l’edificació.

Els materials que formen les estructures de formigó armat d’un edifici son:
  1. El formigó.
  2. L’acer.
  3. Les peces d’entrebigat i els blocs d’alleugeriment.
Per a reduir la densitat dels materials que formen una estructura es pot actuar bàsicament en el formigó i en les peces d’entrebigat, ja que l’acer esta en funció de l’elecció d’aquest dos materials.
Tot i que la utilització del formigó lleuger es el factor determinant per alleugerir una estructura en aquest article esta dedicat a la reducció de la densitat de les peces d’entrebigat sense funció resistent i que s’utilitzen com a encofrat perdut de la secció resistent.
Per a realitzar aquesta tasca s’utilitzen peces d’entrebigat o blocs d’alleugeriment perdut realitzats amb materials que no siguin susceptibles de produir danys al formigó i a les armadures. El tipus de peces més comuns són les revoltons amb sola i els cassetons de formigó, de ceràmica i de poliestirè expandit (EPS).

El pes de les peces d'alleugeriment depèn bàsicament de la densitat dels materials que formen aquestes peces. La peça més pesada és el revoltó de formigó amb una densitat aproximada de 2.200 kg/m3. El revoltó ceràmic, suposa una alleugeriment respecte el de formigó, la qual té una densitat aproximada de 1.600 kg/m3. El revoltó més lleuger és la peça de poliestirè expandit (EPS), amb una densitat aproximada d'entre 10 i 15 kg/m3 pels revoltons procedent del tall de blocs (massisses o mecanitzades) i en l'entorn dels 20 kg/m3 per a les modelades o alveolars.
En la següent taula es pot comprovar el pes propi de les peces d'entrebigat més habituals en la construcció.
Taula del pes de les peces d’alleugeriment i blocs més habituals
El pes propi és la càrrega deguda al pes de l'element resistent. La seva determinació, en el procés de càlcul, s'estima inicialment en la fase de disseny, podent per això utilitzar-se taules i/o fórmules empíriques, o dades d'estructures construïdes de característiques semblants. Per a determinar el pes propi dels forjats unidireccionals realitzats amb elements prefabricats o semiprefabricats s'ha de consultar les fitxes tècniques de les autoritzacións d'ús del fabricant del sostre que es vol utilitzar. En elles s'estableix entre moltes altres dades d'interès, els materials que formen el forjat i el pes propi d'aquest en funció dels intereixos del sostre.
En la resta de casos es pot estimar el pes propi en la taula C.5 del Document Basic DB SE-AE Accions en l’Edificació del Codi Tècnic de l’Edificació, -CTE- i com a suport de càlcul es poden utilitzar les taules d’estimació del pes propi publicada l’any 2003 per l’associació ANAPE i que forma part del manual consultable en l’enllaç: http://www.anape.es/pdf/Manual%20de%20Aligeramiento.pdf

Segons el tipus de fabricació utilitzat, els revoltons o blocs perduts d’EPS, poden ser; mecanitzats o modelats utilitzat. La característica principal dels revoltons mecanitzats és que es tracta d'una motlle massís amb longitud variable. Per la seva banda els revoltons modelats són peces que disposen d'alvèols amb formes i dimensions similars a la que pugui disposar una revoltó ceràmic o de formigó.
Aprofitant la propietat del bon comportament tèrmic del poliestirè expandit els fabricants d’EPS han dissenyat peces d’alleugeriment amb trencament de pont tèrmic, principalment per a l’ús en sostres que limiten amb l'exterior;
·         Sostres de coberta.
·         Sostres sanitaris.
·         Porxos.
·         Sostres en separació amb locals no calefactats (trasters golfes).
·         Sostres en instal·lacions frigorífiques.


En el cas dels sostres bidireccionals, la utilització de peces amb trencament de pont tèrmic, ha facilitat la fixació dels cassetons en el sostre. Aquest fet a comportat que molts dels fabricants de blocs perduts d’EPS, utilitzin la solució de les peces amb trencament de pont tèrmic.


L’avantatge principal de la utilització del poliestirè expandit (EPS), es bàsicament la reducció del pes propi del sostres executats amb aquestes peces, com a conseqüència de la menor densitat d’aquest material respecte el formigó o la ceràmica. Aquesta característica principal fa que s’aconsegueixi cobrir una mateixa superfície utilitzant una menor quantitat de massa. Aquest fet aporta major llibertat de disseny en la ubicació de pilars, un menor de grau d’esforços en els elements estructurals més sol·licitats i una menor deformació dels sostres.
Per a comprovar aquestes avantatges s’aporta a mode d’exemple el càlcul de dos edificis realitzat amb el programa Cypecad versió 2012.d de CYPE Ingenieros.. Un dels edificis s’ha calculat amb sostres unidireccionals i l’altre amb sostres reticulars.
L’edifici amb sostres unidireccionals és d’un edifici residencial, plurifamiliar, aïllat, composat per una planta baixa destinada a locals comercials, set plantes pis i planta coberta. L’edifici no disposa de planta soterrani, ja que per la finalitat de l’exemple que es vol analitzar no aportaria cap dada rellevant.
Esquema gràfic de l’edifici
Accions
S’ha considerat el pes propi dels elements resistents de formigó armat, tenint en compte la seva secció bruta i els elements alleugerants que els formen.
Revoltó de formigó
Revoltó ceràmic
Revoltó de poliestirè
Sostre de nervis in-situ
Dimensions del revoltó: 60x25x25
Pes del revoltó: 24,00 Kg
Gruix capa compressió: 5 cm
Intereix: 74 cm
Ample del nervi: 14 cm
Pes propi: 0.391 t/m²
Sostre de nervis in-situ
Dimensions del revoltó: 60x25x25
Pes del revoltó: 11,60 Kg
Gruix capa compressió: 5 cm
Intereix: 74 cm
Ample del nervi: 14 cm
Pes propi: 0.322 t/m²
Sostre de nervis in-situ
Dimensions del revoltó: 60x25x25
Pes del revoltó: 0,36 Kg
Gruix capa compressió: 5 cm
Intereix: 74 cm
Ample del nervi: 14 cm
Pes propi: 0.271 t/m²
S’ha considerat una càrrega 1kN/m2 de paviment i fals sostre i una sobrecarrega d’ús de 2kN/m2 i una sobrecarrega d’envans d’1kN/m2 repartides uniformement
També s’han considerat les càrregues degudes als tancament, divisions interiors que no es realitzen com a envans, escales i elements singulars. S’ha considerat les càrregues del tancament de la façana de l’edifici, el tancament de l’escala, els tancaments separadors entre habitatges i una càrrega lineal en extrem de voladissos de balcons volats de façana.
Del càlcul realitzat de l’estructura amb les diferents tipus de peces d’entrebigat s’ha obtingut el següent amidament de l’acer per armar l’estructura i número de revoltons:.

Revolto de formigó
Revolto ceràmic
Revolto de poliestirè
Pes de l’armadura dels sostres
14.289,00 kg
14.154,00 Kg
12.866,00 Kg
Pes de l’armadura de les bigues del sostre
38.104,00 Kg
36.000,00 Kg
33.318,00 Kg
Pes de l’armadura dels pilars
23.646,00 Kg
20.082,00 Kg
17.424,00 Kg
Pes total de l'armadura de l'estructura
76.039,00 Kg
70.236,00 Kg
63.608,00 Kg
Superfície de l'edifici
5201,17 m2
5207,17 m2
5.207,17 m2
Quantia Kg d'acer/m2 de superfície
14,62
13,49
12,22


Revolto de formigó
Revolto ceràmic
Revolto de poliestirè
Pes de l’armadura de la fonamentació
8.310,02 kg
7.152,12 Kg
6.340,11 Kg
Superfície de la fonamentació
654,24 Kg
654,27 Kg
654,27 Kg
Quantia Kg d'acer/m2 de superfície
12,70
10,93
9,69


Revolto de formigó
Revolto ceràmic
Revolto de poliestirè
Nº de revoltons
23.298,00 ud
23.916,00 ud
24.764 ud
Pes unitari dels revoltons
24,00 Kg
11,60 Kg
0,36 Kg
Pes dels revoltons de tot l’edifici
559.152,00 Kg
277.425,60 Kg
8.915,04 Kg

Pel que fa a l’estructura amb sostres bidireccionals, s’ha calculat un edifici residencial, plurifamiliar, aïllat, compost per una planta baixa destinada a locals comercials, set plantes pis i planta coberta. A l’igual que en l’apartat anterior s’ha dissenyat un edifici sense planta soterrani, ja que per la finalitat de l’exemple que es vol analitzar no aportaria cap dada rellevant.
Esquema gràfic de l’edifici

Accions
Per al càlcul d’aquest edifici s’ha utilitzat les mateixes accions de l’edifici anterior, excepte el pes propi dels sostres , en el que s’ha considerat el següent pes propi.
Bloc de formigó
Bloc ceràmic
Bloc de poliestirè
Sostre reticular
Dimensions del cassetó: 70x25x23
Pes del revoltó: 26,00 Kg
Gruix capa compressió: 5 cm
Retícula: 82 cm x 82 cm
Ample del nervi: 12 cm
Pes propi: 0.525 t/m²
Sostre reticular
Dimensions del cassetó: 70x25x22
Pes del revoltó: 11,90 Kg
Gruix capa compressió: 5 cm
Retícula: 82 cm x 82 cm
Ample del nervi: 12 cm
Pes propi: 0.481 t/m²
Sostre reticular
Dimensions del cassetó: 70x25x70
Pes del revoltó: 2,04 Kg
Gruix capa compressió: 5 cm
Retícula: 82 cm x 82 cm
Ample del nervi: 12 cm
Pes propi: 0.442 t/m²
Del càlcul realitzat de l’estructura amb les diferents blocs perduts s’ha obtingut el següent amidament de l’acer per armar l’estructura i número de blocs d’alleugeriments:

Bloc de formigó
Bloc ceràmic
Bloc de poliestirè
Armadura de la retícula dels sostres
185.629,00 kg
174.738,00 Kg
151.036,00 Kg
Armadura de les bigues del sostre
13.745,00 Kg
12.802,00 Kg
12.650,00 Kg
Armadura dels pilars
43.004,00 Kg
37.835,00 Kg
34.608,00 Kg
Total de Kg de l'armadura de l'estructura
242.378,00 Kg
225.375,00 Kg
198.294,00 Kg
Superfície de l'edifici
8702,72 m2
8702,72 m2
8702,72 m2
Quantia Kg d'acer/m2 de superfície
27,85
25,90
22,79


Bloc de formigó
Bloc ceràmic
Bloc de poliestirè
Armadura de la fonamentació
17.780,53 kg
15.907,83 Kg
13.932,40 Kg
Superfície de la fonamentació
1080,25 Kg
1080,25 Kg
1080,25 Kg
Quantia Kg d'acer/m2 de superfície
16,46
14,73
12,90


Bloc de formigó
Bloc ceràmic
Bloc de poliestirè*
Nº de blocs d’alleugeriment
28.180,00 ud
28.215,00 ud
10.078,00 ud
Pes unitari dels bloc d’alleugeriment
26,00 Kg
11,90 Kg
2,04 Kg
Pes dels revoltons de tot l’edifici
732680,00 Kg
335.758,50 Kg
20.559,12 Kg
*El nombre de blocs que s’utilitzen en el cas dels sostre alleugerit amb blocs de poliestirè es correspon a un bloc per retícula mentre que en el cas dels sostres alleugerit amb blocs de formigó i blocs ceràmics se n’utilitza tres per retícula.
D’aquets càlculs s’ha pogut comprovar el següent:

Les dimensions dels pilars i de les sabates aïllades de la fonamentació son majors en els edificis calculats amb revoltons de formigó i ceràmics que en els edificis calculats amb poliestirè expandit.
·         La dimensió de les jàsseres planes de l’edifici dissenyat amb sostres unidireccionals son d’una dimensió major en l’edifici amb revoltons de formigó i ceràmics que en l’edifici amb revoltons de poliestirè expandit.
·         En l’edifici amb sostre bidireccional amb revoltons de formigó i ceràmics s’ha hagut d’augmentar la dimensió inicial dels àbacs per a corregir els problemes de tallant.
·         La deformació dels sostres es major en els edificis calculats amb revoltons de formigó i ceràmics que en els edificis calculats amb poliestirè expandit.

La reducció de la massa d’una estructura comporta una reducció del consum dels materials amb un cost econòmic major com és l’acer per armar l’estructura, tot mantenint les condicions funcionals, estètiques i de seguretat necessàries. Econòmicament parlant aquest factor és important com més superfície s’ha de cobrir i com més important són les llums a cobrir, essent molt poc rellevant en les estructures més petites com és el cas dels habitatges unifamiliars. Si agafem com a exemple els càlculs realitzats en aquest article, i aplicant un preu unitari de l’acer de 1,35 €/kg obtenim els pressupostos de la partida de l’acer de cada un dels edificis que es pot veure en el quadres següents.

Edifici amb sostre unidireccional

Revoltó de formigó
Revoltó ceràmic
Revoltó de poliestirè
Pes total de l'armadura de l'estructura
76.039,00 Kg
70.236,00 Kg
63.608,00 Kg
Pes de l’armadura de la fonamentació
8.310,02 kg
7.152,12 Kg
6.340,11 Kg
Pes total de l’armadura per armar
81.349,02 Kg
77.388,12 Kg
69.948,11 Kg
Pressupost dels Kg d'acer per armar
109.821,17 €
104.473,96 €
94.429,94 €
Diferencia de pressupost respecte l’EPS
+ 15.391,23 €
+10.044,01 €

% del pressupost
14,01 %
9,61 %


Edifici amb sostre bidireccional

Bloc de formigó
Bloc ceràmic
Bloc de poliestirè
Pes de l'armadura de l'estructura
242.378,00 Kg
225.375,00 Kg
198.294,00 Kg
Pes de l’armadura de la fonamentació
17.780,53 kg
15.907,83 Kg
13.932,40 Kg
Pes total de l’armadura per armar
260.158,53 kg
241.282,83 Kg
212.226,40 Kg
Pressupost dels Kg d'acer per armar
351.214,01 €
325.731,82 €
286.505,64 €
Diferencia de pressupost respecte l’EPS
+ 64.708,38 €
+ 39.226,18 €

% del pressupost
18,42 %
12,04 %


La reducció de l’acer per armar les estructures comporta una reducció de l’energia incorporada i de les emissions de CO2 tant en la fabricació com en la construcció. Com a exemple d’aquest fet s’aporta la comparació de l’etapa del cicle de vida, entre el sostre unidireccional i bidireccional que s’han utilitzat en el càlcul de comparació realitzat en aquest article. Les taules s’han extret del generador de preus del mateix programa de càlcul de Cype Ingenieros.

Càlcul del cicle de vida del sostre unidireccional amb nervis “in situ” amb revoltons de formigó.
Consum
Etapa del cicle de vida
Consum
Etapa del cicle de vida
Fabricació
Construcció
A1-A2-A3
A4
A5
Energia incorporada (MJ)
Emissions
CO2 eq. (kg)
Energia incorporada (MJ)
Emissions
CO2 eq. (kg)
Energia incorporada (MJ)
Emissions
CO2 eq. (kg)
Materials
Pes (kg)






Acer.
12,709
444,815
35,585
4,261
0,315


Fusta.
0,828
2,483
0,072
0,037
0,003


Prefabricat de formigó.
115,172
118,627
11,151
5,113
0,378


Formigó.
347,300
361,192
33,952
6,168
0,456


Total:
476,009
927,117
80,760
15,579
1,152


Envasos
Pes (kg)






Plàstic.
0,022
1,533
0,227
0,001
0,000


Fusta.
0,186
0,558
0,016
0,008
0,001


Total:
0,208
2,091
0,243
0,009
0,001


Mitjans auxiliars





0,171
0,025
Residus
Pes (kg)






Transport a abocador.
22,441




0,996
0,074
Energia total i emissions:
929,208
81,003
15,588
1,153
1,167
0,099

Càlcul del cicle de vida del sostre unidireccional amb nervis “in situ” amb revoltons de poliestirè expandit.
Consum
Etapa del cicle de vida
Fabricació
Construcció
A1-A2-A3
A4
A5
Energia incorporada (MJ)
Emissions
CO2 eq. (kg)
Energia incorporada (MJ)
Emissions
CO2 eq. (kg)
Energia incorporada (MJ)
Emissions
CO2 eq. (kg)
Materials
Pes (kg)






Acer.
12,709
444,815
35,585
4,261
0,315


Fusta.
0,828
2,483
0,072
0,037
0,003


Poliestirè.
0,722
65,982
2,903
3,892
0,288


Formigó.
351,900
365,976
34,402
6,250
0,462


Total:
366,159
879,256
72,962
14,440
1,068


Envasos
Pes (kg)






Plàstic.
0,006
0,434
0,064
0,000
0,000


Mitjans auxiliars





0,146
0,021
Residus
Pes (kg)






Transport a abocador.
5,031




0,223
0,017
Energia total i emissions:
879,690
73,026
14,440
1,068
0,369
0,038

Càlcul del cicle de vida del sostre bidireccional amb cassetons de formigó.
Consum
Etapa del cicle de vida
Fabricació
Construcció
A1-A2-A3
A4
A5
Energia incorporada (MJ)
Emissions
CO2 eq. (kg)
Energia incorporada (MJ)
Emissions
CO2 eq. (kg)
Energia incorporada (MJ)
Emissions
CO2 eq. (kg)
Materials
Pes (kg)






Acer.
16,684
583,926
46,714
5,610
0,415


Fusta.
0,599
1,797
0,052
0,027
0,002


Prefabricat de formigó.
94,959
97,808
9,194
4,216
0,312


Formigó.
347,300
361,192
33,952
6,168
0,456


Total:
459,542
1.044,723
89,912
16,021
1,185


Envasos
Pes (kg)






Plàstic.
0,015
1,050
0,155
0,001
0,000


Fusta.
0,169
0,507
0,015
0,008
0,001


Total:
0,184
1,557
0,170
0,009
0,001


Mitjans auxiliars





0,110
0,016
Residus
Pes (kg)






Transport a abocador.
16,601




0,737
0,055
Energia total i emissions:
1.046,280
90,082
16,030
1,186
0,847
0,071


Càlcul del cicle de vida del sostre bidireccional amb cassetons d’EPS.
Consum
Etapa del cicle de vida
Fabricació
Construcció
A1-A2-A3
A4
A5
Energia incorporada (MJ)
Emissions
CO2 eq. (kg)
Energia incorporada (MJ)
Emissions
CO2 eq. (kg)
Energia incorporada (MJ)
Emissions
CO2 eq. (kg)
Materials
Pes (kg)






Acer.
16,684
583,926
46,714
5,610
0,415


Fusta.
0,599
1,797
0,052
0,027
0,002


Formigó.
358,800
373,152
35,076
6,372
0,472


Total:
376,083
958,875
81,842
12,009
0,889


Mitjans auxiliars





0,076
0,011
Residus
Pes (kg)






Transport a abocador.
5,013




0,223
0,016
Energia total i emissions:
958,875
81,842
12,009
0,889
0,299
0,027



A1. Subministrament de matèries primeres
A4. Transport del producte
A5. Procés d'instal·lació del producte i construcció


A2. Transport de matèries primeres




A3. Fabricació del producte


De la comparació entre els quatre casos es pot observar com els sostres de poliestirè expandit tenen un menor cost d’energia incorporada i una menor emissió de CO2.
Taula de comparació dels valor d’energia incorporada i emissions de CO2

Energia incorporada
Emissions de CO2
Sostre unidireccional amb revoltons de formigó
945,963 MJ
82,255 kg
Sostre unidireccional amb revoltons d’EPS
894,499 MJ
74,132 kg
Sostre bidireccional amb revoltons de formigó
1.036,157 MJ
91,339 Kg
Sostre bidireccional amb revoltons d’EPS
971,113 MJ
82,758 Kg


INCONVENIENTS

Motius tècnics

Aïllament acústic
La massa d’un material o d’un element constructiu és la millor propietat que pot tenir un material per aïllar acústicament. Es per això que tot els sostres alleugerits tenen un pitjor comportament acústic que una llosa massissa de formigó i entre aquets sostres el que té menor massa son els sostres alleugerits amb poliestirè expandit (EPS), la qual cosa fa que siguin els sostres que tenen un pitjor comportament acústic.
Es per aquest motiu que les estructures alleugerides requereixen d’unes solucions d’aïllament acústic sempre lligades a paviments flotants i/o fals sostres que minimitzin la transmissió acústica entre plantes.

El poliestirè expandit és un material orgànic, motiu pel qual és combustible i per tant s’ha d’usar sempre encapsulat i revestit per materials que li aportin la resistència al foc necessària. En la fase de construcció s’ha de ser prudent en l’emmagatzematge, ja que el material no disposa del revestiment de protecció i per tant es susceptible d’incendiar-se.
Tampoc es pot allotjar fonts de calor important en l’interior de les peces alleugeriment amb EPS com ulls de bou per enllumenat elèctric, tuberies que propaguin temperatures elevades, etc...
En el cas de que es vulgui col·locar lluminàries halògenes encastades en el sostre, cal tenir present que el poliestirè expandit dissipa malament el calor que emeten, mentre que els revoltons ceràmics o de formigó dissipa el calor pels alvèols de les peces d’alleugeriment.

El poliestirè expandit, és un material amb una porositat molt baixa, motiu pel qual no existeix adherència amb els revestiments, raó per la qual els morters i enguixats no s’adhereixen al poliestirè.
Perquè existeixi una adherència hi ha dos vies:
·         Utilitza morters o guixos adhitivats perquè hi hagi adherència química.
·         Realitzar ressalts en el poliestirè perquè hi hagi adherència mecànica.
Com que la utilització de morters o guixos adhitivats, fa que el revestiment que s’hagi d’utilitzar sigui més car, la solució més habitual, és la de realitzar uns ranurats, generalment en forma de cua d’orenella, en la superfície del poliestirè expandit que ha de ser revestit per facilitar l’adherència mecànica.

Al tractar-se d’un material molt lleuger, s’ha d’esser molt curós en la fixació de les peces d’entrebigat de poliestirè expandit, ja que en cas contrari és poden produir desplaçaments de les peces en l’abocat del formigó.
Al desplaçar-se els revoltons és modifica les dimensions dels elements resistents als quals les peces d’alleugeriment han de fer de motlle, i el no tenir cura d’aquest factor ha comportat molts problemes patològics. Aquest factor és molt important en les superfícies inclinades.
El més habitual es fixar les peces d’alleugeriment amb l’encofrat i en cas contrari cal fixar les peces amb l’armadura del sostre i amb la malla de repartiment.

Imatge d’un sostre de poliestirè expandit inclinat en coberta sense encofrat on poder fixar les peces d’alleugeriment




La fixació dels revoltons en tots els sostres alleugerits requereixen d’un estudi específic, ja que tant la ceràmica, com el formigó, com el poliestirè expandit tenen unes limitacions per a suportar carregues i requereixen de la utilització d’un cargols especials per a poder suportar les carregues.
En el cas dels sostres de poliestirè expandit amb trencament de pont tèrmic encara és més evident, ja que és més dificultós d’ubicar els elements resistents.


Es per això que els sostres de poliestirè expandit poden absorbir carregues penjades dels sostres però amb major dificultats que els seus competidors. En el cas de carregues petites (inferiors a 5 kg) és pot penjar amb la utilització de cargols com els de la imatge adjunta.


Fotografies de cargols de fixació
En el la resta de casos cal utilitzar mitjans auxiliars com els perfils dels fals sostres (5 kg a 20kg) o buscar els elements quan les carregues siguin superiors.


Amb la manipulació del material en la fase de construcció, es habitual que es disgregui la part més superficial del material en forma de perles rodones, dipositant-se en la superfície encofrada, en la pròpia obra o en les immediacions de la obra.
Aquestes perles de poliestirè nos son tòxiques per a les persones, ni per al medi ambient no obstant ha estat font de reclamacions, especialment dels veïns de les obres, com ho son la pols o el soroll en general de les obres.
En tot cas cada cop son menys habituals perquè el procés de fabricació del poliestirè expandit ha millorat molt i les peces d’alleugeriment d’EPS, tenen una major densitat i d’aquesta forma es més dificultós la disgregació de les perles del poliestirè.

El poliestirè expandit és un residu del petroli i això fa que el seu preu estigui lligat a l’evolució del preu d’aquest cru.
Els fabricants de la matèria prima estan canviant contínuament de subministradors com a conseqüència de la volatilitat del preu.
La pròpia dinàmica de l’evolució de preus del petroli fa pronosticar que el preu d’aquest material tingui una tendència clarament alcista, ja que la producció del cru té una tendència a disminuir .

La societat actual està patint la crisi econòmica internacional més forta des de fa dècades. En l’Estat Espanyol part d’aquesta crisi ve donada per una bombolla immobiliària, que ha suposat que en el dia d’avui hi hagi un estoc d’edificis residencials sense vendre molt important. Aquest fet juntament amb l’austeritat de l’administració en la inversió pública ha fet que el sector de l’edificació estigui avui pràcticament aturat.
Es difícil saber com i quan el sector de l’edificació sortirà d’aquest atzucac i també costa poder identificat àmbits d’actuació que puguin oferir oportunitats i sortides professionals per al sector. No obstant els experts apunten que entre les primeres oportunitats de negoci que es materialitzaran estan: la rehabilitació del parc edificat, les intervencions en el àmbit de la millora de la eficiència energètica dels edificis, la incorporació de les noves tecnologies TIC en els edificis i la generació de processos de industrialització innovadors en el sector de l’edificació.
De entre totes aquestes oportunitats de negoci, la que està més lligada a les estructures i a l’alleugeriment de les estructures és la industrialització del processos constructius.
La industrialització representa fabricar més producció amb menys cost econòmic i amb menys temps, de manera que es redueixi el cost de recursos humans (hores/home), incrementant els recursos mecànics (hores/màquina) i com a conseqüència directa es pot construir uns edificis més ràpidament, amb menys cost econòmic i amb un grau de garantia sobre la qualitat del producte més alt.
En aquest sentit la industrialització dels processos constructius passa per una alleugeriment dels elements constructius actuals, ja que si aquets han d’esser transportats des del lloc de fabricació fins a l’obra han de ser lleugers. Es per tant en aquest camp on l’alleugeriment de les estructures pot fer una important aportació i on el poliestirè expandit i d’altres materials lleugers poder fer una important aportació.

Fotografia de la retícula d’un sostre bidireccional prefabricat amb EPS, en el qual estan treballant en el seu desenvolupament en l’Institut Tecnològic de Lleida.

Fotografia d’una prellosa amb EPS que fabrica i comercialitza l’empresa Knauf Miret.